ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Μάθε εάν η ενασχόληση σου με το στοίχημα μπορεί να θεωρηθεί προβληματική.
Συμπλήρωσε τώρα το εργαλείο αυτοαξιολόγησης για να το ανακαλύψεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ
ΑΣΦΑΛΕΣ
ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Μάθε πως να κρατήσεις την ενασχόλησή σου με το στοίχημα ως μια ψυχαγωγική και κοινωνική δραστηριότητα!

ΠΟΣΑ ΝΑ ΠΑΙΞΩ
ΜΗΝΙΑΙΟΣ
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Υπολόγισε πόσα έσοδα / έξοδα έχεις τον μήνα και μάθε πόσα λεφτά μπορείς να διαθέσεις για την στοιχηματική σου δραστηριότητα!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Επικοινώνησε μαζί μας για ερωτήσεις, εισηγήσεις ή οτιδήποτε άλλο σε απασχολεί σχετικά με το ασφαλές παιχνίδι

Ομιλία Προέδρου ΕΑΣ – 6ο Συνέδριο Ασφαλούς Παιχνιδιού

Με σημαντικά μηνύματα άνοιξε η αυλαία της 6ης Εβδομάδας Ασφαλούς Παιχνιδιού
09/10/2023
Επιστρέφει δυναμικά για τρίτη διαδοχική χρονιά το Young Cities!
13/09/2023

Ομιλία Προέδρου ΕΑΣ – 6ο Συνέδριο Ασφαλούς Παιχνιδιού

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στο 6ο Συνέδριο Ασφαλούς Παιχνιδιού, το οποίο, κάθε χρόνο, είθισται να δίδει την έναρξη της Εβδομάδας Ασφαλούς Παιχνιδιού.

Κύριες και κύριοι,

Η πορεία μας ξεκίνησε από το 2015 και συνεχίζει με ενθουσιασμό και όρεξη για δουλεία. Πριν 8 χρόνια, κληθήκαμε να διαχειριστούμε με εντιμότητα και αποτελεσματικότητα έναν νέο θεσμό που θα έβαζε θεσμική τάξη στην αταξία.

Να ηγηθούμε μιας εξαιρετικά σύνθετης και απαιτητικής βιομηχανίας και να τη στρέψουμε σε μια κατεύθυνση διαφάνειας και ασφάλειας, που πέραν από την οικονομική ανάπτυξη να συνεισφέρει στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ξεκινήσαμε, η συζήτηση για τα τυχερά παιχνίδια αποτελούσε ταμπού για την κυπριακή κοινωνία. Παρόλη την αυξημένη συμμετοχή στα τυχερά παιχνίδια, το στίγμα ήταν εμφανές, ιδιαίτερα όταν ο παίκτης παρουσίαζε προβληματική συμπεριφορά.

Έπρεπε να κάνουμε τα αναγκαία βήματα, ούτως ώστε η συμμετοχή στα τυχερά παιχνίδια να πάψει να είναι το ένοχο μυστικό της οικογένειας και να ενταχθεί σε οργανωμένο πλαίσιο, με όρους και κανόνες.

Έπρεπε να ξεκινήσει μια μακρά διαδικασία εκπαίδευσης και ενημέρωσης για το πού είναι τα όριά μας και πώς δεν θα τα υπερβαίνουμε. Ξέραμε ότι τα τυχερά παιχνίδια είναι κατά κάποιον τρόπο μέρος της κουλτούρας μας. Ακόμα και σήμερα. Η τελευταία παγκύπρια έρευνα που υλοποιήσαμε καταγράφει ότι πέραν από τους μισούς Κύπριους  ασχολούνται με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια.

Έπρεπε να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στην αποστολή μας:

την αποτελεσματική ρύθμιση και εποπτεία της στοιχηματικής δραστηριότητας.

Τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Τη συμβολή για ανάπτυξη της οικονομίας.

Την καταπολέμηση της παρανομίας στον τομέα και τη συνεισφορά σε θέματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Να δούμε την Κύπρο ως δίκαιο, διαφανές και ασφαλές κέντρο ανάπτυξης και καινοτομίας στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών, έχοντας στο επίκεντρο την προστασία και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

Εμείς θέσαμε γερά θεμέλια. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να τροχοδρομηθούν. Οι προκλήσεις είναι συνεχείς, αντίθετα, οι κοινωνικές συνθήκες και οι εξελίξεις της τεχνολογίας και του τομέα θέτουν ενώπιον μας νέους προβληματισμούς.

Κυρίες και Κύριοι,

Αν υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή μια σοβαρή απειλή, αυτή είναι η παράνομη αγορά.

Επιτρέψτε μου λοιπόν, με την ευκαιρία, να στείλω εκ νέου το μήνυμα ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει και σήμερα όσο ποτέ επιβάλλεται να μιλήσουμε ανοικτά και με ειλικρίνεια για την ανάγκη να υπάρξει μια πλήρως ρυθμιζόμενη αγορά. Να σταματήσουμε να αναφερόμαστε σε νόμιμη και παράνομη αγορά.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα ισορροπημένο πλαίσιο εποπτείας. Μέσα από την εφαρμογή του σωστού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, επενδύοντας παράλληλα στην κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στον κλάδο.

Πρέπει επιτέλους να δούμε τη μεγάλη εικόνα και όχι να εγκλωβιζόμαστε σε μικροπολιτικές.

Σε αυτό ακριβώς εργαζόμαστε σήμερα. Έχουμε υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο με στόχους μεταξύ άλλων:

  • Να διασφαλιστεί ότι η παροχή των αδειοδοτημένων υπηρεσιών διεξάγεται με δίκαιο και διαφανή τρόπο.
  • Να πάψει να αποτελεί μέρος των τυχερών παιχνιδιών πηγή εγκληματικότητας ή αταξίας ή μαύρης αγοράς.
  • Να παρεμποδιστεί οποιαδήποτε σύνδεση με εγκληματικά στοιχεία ή στήριξη της παρανομίας.
  • Να διασφαλιστεί η επαρκής προστασία των παικτών και ιδιαίτερα των ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται εισηγήσεις, όπως η εισαγωγή νέων προϊόντων με στόχο η αγορά να καταστεί βιώσιμη οικονομικά, η εισαγωγή αδειών B2b, η δέσμευση των αδειούχων επί θεμάτων ασφαλούς παιχνιδιού, η εισαγωγή του το financial blocking σε συνεργασία με τις τράπεζες, ώστε να αποκλείονται πελάτες τους που συμμετέχουν παράνομα σε στοιχηματική δραστηριότητα.

Συνεπώς, η εφαρμογή ενός αναθεωρημένου νομοθετικού πλαισίου θα επιφέρει πολυεπίπεδα οφέλη, τόσο στο επιχειρείν και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, όσο και στην πάταξη της παράνομης αγοράς η οποία έχει καταστεί εφιάλτης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να το στηρίξουμε και να παρέχουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία και στήριξη στην πολιτική ηγεσία.

Το νέο νομοσχέδιο πρέπει να τύχει θετικής κατάληξης.

Κυρίες και κύριοι,

Βασικός μας στόχος όλα αυτά τα χρόνια ήταν να θέσουμε στον πυρήνα της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων την προστασία του κοινού και ειδικότερα του κοινού που αποφασίζει να συμμετέχει στα τυχερά παιχνίδια.

Για αυτούς τους λόγους είμαστε εδώ και σήμερα.

Γιατί, προς αυτήν την κατεύθυνση, της προστασίας των παικτών και της κοινωνίας από τις επιβλαβείς συνέπειες της υπέρμετρης ενασχόλησης με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια έχει θεσμοθετηθεί η Εβδομάδα Ασφαλούς Παιχνιδιού.

Φέτος πραγματοποιείται για έκτη συνεχή χρονιά, με μήνυμα «Απόλαυσε το παιχνίδι, παίξε με ασφάλεια». Μέσα από την Εβδομάδα Ασφαλούς Παιχνιδιού θέλουμε να αναδείξουμε με ποιο τρόπο πρέπει να προσεγγίζουμε την ενασχόληση με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια γενικότερα: Ως ένα είδος διασκέδασης που πρέπει να έχει τον κατάλληλο χρόνο και τα απαραίτητα όρια, όπως κάθε διασκέδαση, ώστε η ενασχόληση να μείνει σε ευχάριστο και υγιές πλαίσιο. Η 6η Εβδομάδα Ασφαλούς Παιχνιδιού περιλαμβάνει πολυεπίπεδες δράσεις και εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια και διαδραστικά παιχνίδια. Παράλληλα επιχειρούμε να κινητοποιήσουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ασφαλούς περιβάλλοντος.

Αυτό εξάλλου επιβάλλει η Στρατηγική Ασφαλούς Παιχνιδιού της Αρχής:

Να προστατεύσουμε της κοινωνία από τις επιβλαβείς συνέπειες του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών, να δώσουμε κίνητρα στα εμπλεκόμενα μέρη για συνεργασία αλλά και να δημιουργήσουμε υποστηρικτικό περιβάλλον για τους παίκτες.

Ακόμα σημαντικότερο, να προλάβουμε. Η πρόληψη θα έρθει μέσα από τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού, την εφαρμογή πρακτικών ασφαλούς παιχνιδιού και την παροχή πόρων και υποστήριξης.

Να βοηθούμε όσους έχουν ξεπεράσει τα όρια. Με παροχή υποστήριξης σε όσα άτομα τη χρειάζονται με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας τους, με ενίσχυση της θεραπείας και μείωση του στίγματος.

Να αναπτύσσουμε προγράμματα, πολιτικές και να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες οι οποίες ενισχύουν την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία, δίνοντας προτεραιότητα στην υποστήριξη της έρευνας για το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια.

Προς αυτή την κατεύθυνση ανεβάσαμε τον πήχη ψηλά. Τον Ιανουάριο του 2023 καταθέσαμε ενώπιον του Υπουργού Υγείας ολοκληρωμένη πρόταση σχετικά με το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση δράσεων πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης επί του κινδύνου ή των διαταραχών συμπεριφοράς σε σχέση με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν φροντίδα εντός του ΓεΣΥ. Με αυτό το βήμα θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενίσχυση της αποστιγματοποίησης του φαινομένου και περαιτέρω αντιμετώπισης της συννοσηρότητας με άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές.

Για να έχουμε επί του πρακτέου αποτελέσματα, εφαρμόσαμε μέρος της εισήγησής μας στο πρόγραμμα για τις γυναίκες, ούτως ώστε να διευκολύνει το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς κατά τη μελέτη της πρότασής μας. Η εισήγησή μας αυτή ευελπιστούμε ότι θα τύχει της κατάλληλης υποστήριξης από τους συναδέρφους στην Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, την Αρχή Παιγνίων, καθώς και από άλλους συνεργάτες.

Πρόσφατα διενεργήσαμε έρευνα που εστιάζει στην ενασχόληση των γυναικών ειδικά, με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια. Μόλις το 12% του γυναικείου πληθυσμού της Κύπρου δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια. Οι μισές από όσες έχουν συμμετέχει το έχουν πράξει για πρώτη φορά όταν ήταν ακόμη ανήλικες. Επίσης, μόλις το ένα τέταρτο των γυναικών δηλώνουν ότι παίζουν μόνες τους, με την πλειοψηφία να θεωρεί την ενασχόλησή της διασκέδαση.

Αξιοποιώντας τα ευρήματα την έρευνας για τις γυναίκες και το πλαίσιο της πρότασης για το ΓΕΣΥ, ως ανέφερα προηγούμενος, εγκαινιάσαμε τον Ιούνιο του 2023 την υλοποίηση του προγράμματος «Γυναίκες και Τυχερά Παιχνίδια: Ενδυναμώνουμε τις γυναίκες, γεφυρώνουμε το χάσμα», σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) και τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ). Θέμα το οποίο θα απασχολήσει και το σημερινό συνέδριο.

Στόχος είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η διαχείριση συμπεριφορών που σχετίζονται με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρακτικά εργαλεία και δράσεις για την έγκαιρη παρέμβαση και εντοπισμό των ευάλωτων γυναικών και την παραπομπή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας.

Ένας μεγαλεπήβολος στόχος ολοκληρώνεται. Εντός του έτους θα τεθεί σε λειτουργία και η Εθνική Πλατφόρμα Καθολικού Αυτοαποκλεισμού. Όσοι παίκτες αισθάνονται ότι η ενασχόλησή τους με τη στοιχηματική δραστηριότητα είναι προβληματική, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εγγραφούν στην πλατφόρμα και να αποκλειστούν από όλες τις διαδικτυακές στοιχηματικές εταιρείες για όσο χρονικό διάστημα οι ίδιοι επιθυμούν. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο αυτοπροστασίας, ενώ διερευνούμε την πιθανότητα ένταξης στην πλατφόρμα και συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, όπως οι λήπτες επιδομάτων, αθλητές κτλ.

Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα ανήλικα πρόσωπα. Στη σημαντικότερη μας ομάδα στόχου. Υλοποιήσαμε και υλοποιούμε προγράμματα έμμεσης πρόληψης και ενδυνάμωσης των ανήλικων προσώπων. Μεταξύ αυτών, το πρόγραμμα Game Brain, η συνεργασία μας με το Hope for Children, το Μουσείο Παραμυθιού και πλειάδας άλλων συνεργασιών. Θα ήταν παράληψη μου εάν δεν αναφερόμουν στη συνεργασία μας με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, Συγκεκριμένα και στο εφηβικό βιωματικό εργαστήρι Νέοι σε έρημο νησί όπου μετά από 6 μήνες ανέβασαν από το μηδέν τη θεατρική παράσταση RAT PARK. Η ομάδα εφήβων ξεκίνησε να μελετήσει το πολυσυζητημένο θέμα των εξαρτήσεων. Ανέλαβαν ρόλο ερευνητή και όσο προχωρούσε η παράσταση τόσο τα ερωτήματα αυξάνονταν και άρχισε ο κάθε έφηβος να εμπλέκεται προσωπικά στην περιπέτεια. Οι έρευνες και οι αριθμοί έγιναν μαρτυρίες ανθρώπινες και εξομολογήσεις φίλων και συγγενών στην προσπάθεια να κατανοήσουν το πρόβλημα και να βρουν απαντήσεις. Τα κατάφεραν. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και συγκινητικό. Να δανειστώ μια φράση από τα παιδιά που συμμετείχαν στο θέατρο και να προσπαθήσω να σας μεταφέρω το τι κέρδισαν:

«Έμαθα να χαμογελώ. Τώρα μπορώ πολύ περισσότερο να συνεννοηθώ με τους ανθρώπους, να επικοινωνώ, να λέω αυτά που νιώθω…

Μας έλεγε ο θεραπευτής μου: Ο μεγαλύτερος –και ο χειρότερος– εθισμός είναι να έχεις μια ζωή χωρίς νόημα, να ζεις την κάθε μέρα χωρίς νόημα… Λένε πως ο εθισμός θεραπεύεται με τις ανθρώπινες σχέσεις…»

«Τα πάντα μπορεί να γίνουν εθισμός; Λέμε “εθισμός” ή “εξάρτηση”; Ποιος ορίζει αν είσαι εθισμένος; Πότε ξεκινάει ένας εθισμός; Ο εθισμός είναι μεταδοτικός; Ο εθισμός είναι επιλογή; Ο εθισμός είναι αρρώστια; Η παρέα φταίει; Πότε λέμε “συνήθεια”, πότε λέμε “εθισμός”; Υπάρχουν ελαφριοί και βαριοί εθισμοί; Μπορείς να βοηθήσεις κάποιον εξαρτημένο; Γιατί ένα άτομο που δεν υποφέρει από εθισμό προσπαθεί να καταλάβει γιατί οι άνθρωποι εθίζονται;»

Οφείλω να ομολογήσω ότι η συγκίνηση ήταν μεγάλη και η ικανοποίηση ακόμη μεγαλύτερη. Κυρία Παπαφιλίππου και Κυρία Μεγαλέμου, ευχαριστούμε για την τόσο άψογη και αποτελεσματική συνεργασία.

Αυτές οι δράσεις μας ενεργοποιούν ακόμη περισσότερο. Δεν μπορούμε με τέτοια αποτελέσματα να επαναπαυόμαστε. Το επόμενο διάστημα θα προβούμε σε έρευνα για τον αντίκτυπο των τυχερών παιχνιδιών και του στοιχήματος στον ανήλικο πληθυσμό, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τα προγράμματα και τις δράσεις μας.

Ένα από τα προγράμματα έμμεσης πρόληψης και το οποίο έχει επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα στους νέους είναι το πρόγραμμα Young cities σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία «Νεανικών» πόλεων, μέσα από την ανάπτυξη και υλοποίηση προτάσεων με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο, καθώς και την καλλιέργεια σύγχρονων δεξιοτήτων στους νέους.

Κυρίες και Κύριοι,

Η εκπαίδευση είναι το εφαλτήριο της πρόληψης, το τελευταίο τρίμηνο του έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η Εκπαιδευτική Ακαδημία της Αρχής, η οποία στοχεύει ακριβώς στην περαιτέρω εξειδίκευση της αγοράς, προκειμένου να είναι σε θέση να εφαρμόζει αποτελεσματικότερα το ρυθμιστικό πλαίσιο, να λαμβάνει αποτελεσματικότερα τα μέτρα για την προστασία του κοινού, καθώς επίσης προσβλέπει στην ανάπτυξη κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις ιδιαιτερότητες του κλάδου.

Επιπρόσθετα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Αρχή θα θέσει προς δημόσια διαβούλευση το Sustainable Gambling Standard. Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στο να βελτιώνουμε διαρκώς το ρυθμιστικό πλαίσιο των εταιρειών και πρωτίστως για την ασφάλεια των  παιχτών και της κοινωνίας. Στόχος μας είναι να τεθεί προς συζήτηση με τις Ρυθμιστικές Αρχές των Κρατών Μελών, με απώτερο σκοπό τη μετεξέλιξη του σε διεθνές πρότυπο.

Ένας από τους επόμενους σταθμούς αυτής μας της προσπάθειάς είναι η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης των παρόχων υπηρεσιών στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών.

Αντικείμενο διερεύνησης μας το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι και η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των απεριόριστων δυνατοτήτων που προσφέρει σε ό,τι αφορά τη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων, την επίλυση προβλημάτων, την απλοποίηση διαδικασιών και τον εντοπισμό παρατυπιών.

Η προστασία των ευάλωτων ομάδων περνά και σε νομοθετικό επίπεδο.  Η Αρχή εξέδωσε αναθεωρημένους κανονισμούς διεξαγωγής της στοιχηματικής δραστηριότητας για τους ευάλωτους παίκτες.

Μέσα από τους «Κανονισμούς Προστασίας των Παικτών, Νεαρών Ατόμων και Παθολογικών Παικτών», θέσαμε στο επίκεντρο της προσοχής μας την ενίσχυση της προστασίας και της ασφάλειας των παικτών, κωδικοποιώντας αναδυόμενες βέλτιστες πρακτικές και εισάγοντας νέες ιδέες που περιβάλλουν το ασφαλές παιχνίδι.

Τέλος, διενεργήσαμε έρευνα για τη διαφήμιση στο αθλητικό στοίχημα και στη βάση των ευρημάτων θα προχωρήσουμε σε αλλαγές επί του Κώδικα Διαφήμισης.

Κυρίες και κύριοι,

Η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων είχε καθοριστική συμβολή στην ανάδειξη του τομέα του στοιχήματος ως πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας, σε μία ρυθμιζόμενη και προστατευμένη αγορά.

Οι αριθμοί πιστοποιούν ότι η Αρχή ασκεί αποτελεσματικά τον ρόλο της, αφού ο τομέας έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με άμεση συνεισφορά στην οικονομία, συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τα έσοδα στοιχήματος ανήλθαν στα €524 εκ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, καταγράφοντας αύξηση 23% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ποσοστό των εσόδων(turnover) του τομέα των τυχερών παιχνιδιών και του στοιχήματος, συμπεριλαμβανομένου του καζίνο, του Κρατικού Λαχείου, της Λέσχης Ιπποδρομιών και των Ορισμένων τυχερών παιχνιδιών που παρέχονται από τον ΟΠΑΠ Κύπρου, ανήλθε το 2022 περίπου στο 5.7% του ΑΕΠ.

Σήμερα εργοδοτούνται σήμερα πέραν των 1500 ατόμων στον τομέα του στοιχήματος και πέραν των 3500 χιλιάδων ατόμων σε όλο τον τομέα των τυχερών παιχνιδιών ενώ και έμμεσα, οι θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί κατά πολύ.

Πέραν από την οικονομική επίδοση του τομέα, εργαζόμαστε για να συμβάλλουμε με τις δράσεις μας στην προστασία της κοινωνίας και των παικτών από τις επιβλαβείς συνέπειες της ενασχόλησης με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια.

Τα τελευταία χρόνια, η προβληματική συμπεριφορά έχει αποστιγματίστει σε ένα σημαντικό βαθμό, οι παίκτες είναι σε θέση να ζητήσουν βοήθεια και να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους. Με βάση την τελευταία παγκύπρια έρευνα το ποσοστό παικτών υψηλού κινδύνου περιορίστηκε στο 1.5%. Στόχος μας ήταν και παραμένει η μείωση της βλάβης από την υπέρμετρη ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια.

Κυρίες και κύριοι,

Ελπίζω και εύχομαι η Πολιτεία να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τις προσπάθειες της Αρχής, κατανοώντας πρωτίστως τον ρόλο που η ίδια της ανέθεσε και ενισχύοντας το πολυσχιδές έργο που επιτελεί. Θέλω να πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα συμβάλει ουσιαστικά προς την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού και της κοινωνίας των πολιτών και σε αυτό τον τομέα.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το μέγεθος, τις δυνατότητες και τον αντίκτυπο του τομέα και καθιστούν επιτακτική την έναρξη δημοσίου διαλόγου ως προς την ανάγκη να υπάρξει μια πλήρως ρυθμιζόμενη αγορά.

Ένας διάλογος που πρέπει να γίνει με ειλικρινή διάθεση και μακριά από δημαγωγικές προσεγγίσεις.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, τόσο το προσωπικό όσο και τους εξωτερικούς συνεργάτες, για την πολύτιμη συνεισφορά τους και για την άψογη διοργάνωση των επικείμενων δράσεων της 6ης Εβδομάδας Ασφαλούς Παιχνιδιού.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Ευρωβουλευτή και φίλο Λουκά Φουρλά που παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα είναι μαζί μας, καθώς και όλους εσάς ανταποκριθήκατε για ακόμη μια χρονιά στην πρόσκλησή μας για να παρακολουθήσετε τις εργασίες του συνεδρίου.

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας και εύχομαι να έχουμε ένα εποικοδομητικό συνέδριο.