ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Μάθε εάν η ενασχόληση σου με το στοίχημα μπορεί να θεωρηθεί προβληματική.
Συμπλήρωσε τώρα το εργαλείο αυτοαξιολόγησης για να το ανακαλύψεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ
ΑΣΦΑΛΕΣ
ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Μάθε πως να κρατήσεις την ενασχόλησή σου με το στοίχημα ως μια ψυχαγωγική και κοινωνική δραστηριότητα!

ΠΟΣΑ ΝΑ ΠΑΙΞΩ
ΜΗΝΙΑΙΟΣ
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Υπολόγισε πόσα έσοδα / έξοδα έχεις τον μήνα και μάθε πόσα λεφτά μπορείς να διαθέσεις για την στοιχηματική σου δραστηριότητα!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Επικοινώνησε μαζί μας για ερωτήσεις, εισηγήσεις ή οτιδήποτε άλλο σε απασχολεί σχετικά με το ασφαλές παιχνίδι

Δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση έρευνας και του Προγράμματος “Active Minds”

Πρόσκληση για υποβολή πρότασης για τη Λειτουργία Θεραπευτικού Κέντρου Ενηλίκων για τα τυχερά παιχνίδια
17/11/2022
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο εργαστήρι του προγράμματος Active Minds
16/01/2023

Δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση έρευνας και του Προγράμματος “Active Minds”

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 23 Νοεμβρίου 2022, στο Προεδρικό Μέγαρο, η παρουσίαση της έρευνας με θέμα «Στάσεις και αντιλήψεις για τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και την ενεργό πολιτότητα», καθώς και του Προγράμματος “Active Minds”.

Κατά την εισαγωγική του παρέμβαση, ο Επίτροπος του Πολίτη κ. Παναγιώτης Σεντώνας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Η έρευνα θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Ενεργό Πολιτότητα και τη Συμμετοχική Διακυβέρνηση.  Η Στρατηγική θέτει το πολιτικό πλαίσιο, το όραμα, τους στόχους και τις προτεραιότητες σε σχέση με την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.  Επίσης, στα ευρήματα βασίζεται το Πρόγραμμα ‘Active Minds’, σκοπός του οποίου είναι η καλλιέργεια γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων, που θα ενδυναμώσουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στον δημόσιο βίο.»

Η κα Ιωάννα Φιάκκου, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, στον δικό της χαιρετισμό, σημείωσε ότι «συνέργειες όπως αυτή με τον Επίτροπο του Πολίτη για την υλοποίηση του προγράμματος ‘Active Minds’ συμβάλλουν στον στρατηγικό στόχο της Αρχής για προστασία και ενδυνάμωση του κοινωνικού συνόλου και στην έμμεση πρόληψη προβληματικών συμπεριφορών και ανάπτυξη προστατευτικών παραγόντων στους νέους και στις νέες.  Μέσα από το πρόγραμμα και τις εκπαιδευτικές θεματικές, οι νέοι θα αναπτύξουν εξαιρετικής σημασίας για τη σημερινή κοινωνία δεξιότητες και θα αντιληφθούν τη σημασία της ενεργού πολιτότητας για την προσωπική τους πρόοδο.  Είμαστε σίγουροι ότι το ‘Active Minds’ θα αγκαλιαστεί από την κοινωνία των πολιτών και θα συμβάλει στη δημιουργία των αυριανών ενεργών πολιτών μιας βιώσιμης και ανθεκτικής κοινωνίας.»

Στη δική του εισαγωγική παρέμβαση, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, χαρακτηριστικά τόνισε: «Η έρευνα έρχεται να διαφωτίσει με εγκυρότητα και επιστημονική τεκμηρίωση τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων και ιδιαίτερα τη συμβολή των νέων στη διαμόρφωση του κοινωνικο-πολιτικού γίγνεσθαι.  Μέσα από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, θα διαπιστώσουμε ότι οι πολίτες καλούνται να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση μιας υγιούς δημοκρατικής κοινωνίας, αναπτύσσοντας δεξιότητες και στάσεις ενεργού πολιτότητας.»

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας παρουσίασε ο Δρ. Αλέξανδρος Αντωναράς, Αντιπρόεδρος Φοιτητικών Υπηρεσιών και Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τα οποία συνοψίζονται ως ακολούθως:

 1. Τρείς στους τέσσερεις νέους δηλώνουν ικανοποιημένοι σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό από την ποιότητα της ζωής τους.
 2. Ωστόσο, προβληματισμό προκαλούν οι αντιλήψεις τους αναφορικά με την ύπαρξη ενθαρρυντικών προοπτικών για τους νέους στην Κύπρο, καθώς ο βαθμός συμφωνίας με τη δήλωση αγγίζει τον μέσο όρο (4.93/10), ενώ μόλις 4% αξιολογούν με 9 ή 10/10 τη δήλωση.
 3. Αναφορικά με τις συνήθειες ενημέρωσής τους, οι νέοι φαίνεται να αξιοποιούν ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.
 4. Οι βασικές ασχολίες τους κατά τον ελεύθερο τους χρόνο αφορούν τη συναναστροφή με την οικογένεια και τους φίλους τους, τον αθλητισμό, καθώς και την ενασχόληση με το διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
 5. Η έννοια του ενεργού πολίτη, σύμφωνα με τους νέους, δεν μπορεί να προσδιοριστεί μέσα από μια μονοδιάστατη προσέγγιση, αλλά περιλαμβάνει ένα συνονθύλευμα χαρακτηριστικών και ικανοτήτων.  Προσομοιάζει δηλαδή με ένα περίτεχνο μωσαϊκό.
 6. Βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ενεργού πολίτη είναι, σύμφωνα με τους νέους, η συμμετοχή στα κοινά, ο εθελοντισμός και η συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες.
 7. Πέρα από τα βασικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα, άλλες πτυχές που συνθέτουν την έννοια του ενεργού πολίτη σχετίζονται με την κοινωνικότητα, τη δημιουργικότητα, την ενημέρωση, την ευαισθησία για την κοινωνία και το περιβάλλον και την ανάληψη πρωτοβουλιών.
 8. Μόλις το ¼ των νέων έχει εμπλακεί σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κατά τους τελευταίους 12 μήνες.  Οι οργανώσεις που συγκέντρωσαν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος (27%), τις δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους (19%) και τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη (18%).
 9. Η έλλειψη χρόνου αποτελεί για την πλειοψηφία (55%) των νέων που δεν συμμετείχαν σε εθελοντικές ομάδες, τον λόγο για τη μη συμμετοχή τους.
 10. Αναφορικά με τον βαθμό ταύτισής τους με χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ενεργών πολιτών, οι υψηλότεροι βαθμοί ταύτισης καταγράφηκαν στις παραμέτρους που σχετίζεται με την εξόφληση κοινωνικών οφειλών (πληρώνω φόρους 4.74/5), την προστασία του περιβάλλοντος (4.56/5), και της συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες (ψηφίζω στις εκλογές 4.13/5).