Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τρίτο εκπαιδευτικό εργαστήρι του προγράμματος «Active Minds» το οποίο έλαβε χώρα στις 18 και 19 Μαρτίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο στον Κάμπο της Τσακκίστρας. Στόχος του εργαστηρίου ήταν να δώσει την ευκαιρία σε νέες και νέους να συμμετέχουν σε δράσεις, οι οποίες θα τους εμπλουτίσουν με γνώσεις σχετικά με το περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και να τους ενθαρρύνουν να γίνουν πιο ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες.
Το Πρόγραμμα “Active Minds” οργανώνεται από την κοινοπραξία Insights Market Research (IMR) Ltd και EDEX – Educational Excellence Corporation Limited (University of Nicosia) και υλοποιείται από το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη και την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων. Την οργάνωση του εκπαιδευτικού υλικού και την πραγματοποίηση του τρίτου εργαστηρίου ανέλαβε το ίδρυμα Terra Cypria. Στο τρίτο εργαστήρι έλαβαν μέρος νέοι και νέες από τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου.
Η πρώτη θεματική του εργαστηρίου επικεντρώθηκε στο περιβάλλον και τον άνθρωπο ως μέρος αυτού. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα δασικά οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα, τα προστατευόμενα είδη και τη συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο. Μέσα από τη συζήτηση, διαφάνηκε το μεγάλο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για τα προστατευόμενα είδη της κυπριακής χλωρίδας και πανίδας.
Ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Δασικής Κληρονομιάς του Κάμπου της Τσακκίστρας όπου οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στη δασική ιστορία του Κάμπου, γνώρισαν τα μυστικά της υλοτομίας και της ποικιλίας των ειδών στο δάσος του Κάμπου και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για τη σχέση του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Η πρώτη μέρα του εργαστηρίου ολοκληρώθηκε με την προβολή ταινίας για την ιστορία της περιοχής του Κάμπου.
Η έμφαση της δεύτερης ημέρας του εργαστηρίου δόθηκε στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών και στην εφαρμογή της κριτικής και εφευρετικής τους σκέψης για να προτείνουν λύσεις και να λάβουν αποφάσεις για ένα διαφορετικό και καλύτερο μέλλον. Οι εκπαιδευτές από την Terra Cypria οργάνωσαν και συντόνισαν μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στα διάφορα προβλήματα που εντοπίζουν οι συμμετέχοντες στην κοινότητά τους, στην αστυφιλία, στην αλλαγή χρήσης της γης, στην εγκατάλειψη αγροτικών δραστηριοτήτων και στη βιοποικιλότητα.
Το τρίτο εργαστήρι ολοκληρώθηκε με εκπαίδευση για την παραγωγή αιθέριων ελαίων, τη χρησιμότητα του ριγανέλαιου, τη στήριξη των τοπικών παραγωγών του και τη σύνδεσή του με τη βιωσιμότητα. Τέλος, οι συμμετέχοντες ήρθαν πιο κοντά στην παράδοση καθώς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το μουσείο των στολισμένων Κολοτζιών και να θαυμάσουν τα πολύτιμα έργα τα οποία κοσμούν το κέντρο της Πλατείας του χωριού.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, το εργαστήριο παρείχε εξαιρετικές ευκαιρίες συνεργασίας και εκμάθησης σημαντικών δεξιοτήτων. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη για διοργάνωση παρόμοιων εργαστηρίων, τόσο για ενθάρρυνση του Κυπριακού κοινού για ανάληψη πρωτοβουλιών, όσο και για ενημέρωση τους για τις υφιστάμενες ευκαιρίες για ενεργό πολιτότητα.
Το πρόγραμμα «Active Minds» θα συνεχίσει τις εκπαιδεύσεις μέσω οργάνωσης εργαστηρίων στις υπόλοιπες επαρχίες της Κύπρου.
Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις ανακοινώσεις των εργαστηρίων στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.activeminds.cy/ ή να επικοινωνήσετε μαζί με τη Λειτουργό Προγράμματος στο [email protected].